Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Június 06. 14:03, csütörtök | Helyi
Forrás: IKSZ - Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés

Tapossa laposra!

Tapossa laposra!

Sosem látott szelektív hulladékgyűjtési siker. Kaposváron több, mint 200.000 tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtöttek össze a gyerekek.

Június 6-ig látható a Kossuth téren az az ingyenesen látogatható interaktív kiállítás, amelyet az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szervezett, hogy felhívja a figyelmet a kartondobozok szelektív gyűjtésére.

Az IKSZ harmadik alkalommal hirdette meg az óvodák és iskolák részére italos karton gyűjtőprogramját. A program egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen az összegyűjtött mennyiség 30 %-kal több a tavalyi év eredményeihez képest. Az egész tanévben gyűjthető kartonokból idén 125 tonna italos kartondoboz gyűlt össze, ami közel 4 millió darab tejes és gyümölcsleves dobozt jelent.
Az idei programot az IKSZ 16 helyi kommunális szolgáltató és városgazdálkodási cég együttműködésével valósította meg Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Gödöllőn és környékén, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Szegeden és környékén, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszafüreden, valamint Veszprémben.
A programban résztvevő intézményeket a gyerekek által szelektíven összegyűjtött italoskarton mennyiséggel arányosan emelkedő díjazásban részesítette az IKSZ. Mindezen felül, minden összegyűjtött tonna italoskartonért 100.000 forintos különdíjban részesülhettek az intézmények.
Érdekesség, hogy a gyerekek által összegyűjtött 125 tonna italoskartonból újrahasznosítást követően közel 94 tonna újrapapír készíthető. Ebből a mennyiségből mintegy 600.000 darab iskolai füzet készülhet.

Kaposváron 6 iskola és 11 óvoda közel 3.400 tanulója vett részt az IKSZ gyűjtőprogramjában. A városban összesen 7.164 kilogramm, vagyis mintegy 217.000 darab tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtöttek a gyerekek. A városban a Nagyboldogasszony Iskolaközpont gyűjtötte a legtöbbet, ők 1.149 kg italos kartont gyűjtöttek össze. Az intézményekben szelektíven gyűjtött italos kartondobozok elszállítását és megfelelő kezelését a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. végezte.

"Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!"

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.