Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 24. 09:33, szerda | Kék hírek
Forrás: MTI

150 rendőr csapott le egy fegyveres hatalomátvételre készülő csoport tagjaira

150 rendőr csapott le egy fegyveres hatalomátvételre készülő csoport tagjaira

Tíz helyszínen 150 rendőr vett részt egy összehangolt akcióban, amely során 11 emberrel szemben intézkedtek, akik a gyanú szerint fegyveres hatalomátvételre készültek Magyarországon

- közölte szerdán a rendőrség honlapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

Azt írták, hogy tavaly novemberben egy olyan videó került fel az egyik közösségi videómegosztó portálra, amelyen egy társaság tagjai a "Szkíta Magyarország" megalakításáról és "nemzeti szabad katonai csapatok" felfegyverzéséről beszéltek.

A KR NNI tájékoztatása szerint a csoport tagjai közölték azt is, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni. Kilátásba helyezték, hogy "hamarosan megtörténik a magyar rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása".

Az ügyben a KR NNI Bűnügyi Szolgálat Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt eljárást indított; sikerült azonosítani a szervezet tagjait, elfogásukra kedd hajnalban került sor.

A művelet tervezésekor nem volt kizárható, hogy a tagok lőfegyverrel rendelkeznek, ezért a rajtaütések végrehajtására az NNI a Terrorelhárítási Központot (TEK) kérte fel.

Tekintettel a jelentős számú helyszínre és gyanúsítottra, illetve arra, hogy ezeknek a felszámolását egyszerre kellett végrehajtani, a TEK műveleti egységei mellett az elfogásokat az NNI Műveleti Szolgálatának egységei és a KR Bevetést Támogató Osztálya támogatta.

A Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun vármegyékben, illetve Budapesten végrehajtott akcióban mintegy 150 rendőr egyszerre tíz helyszínen tartott kutatásokat, amely során 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat - hét férfit és egy nőt - gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, majd egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.

A kutatások során a nyomozók több helyszínen feltehetően éles maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt találtak, továbbá gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket foglaltak le.

A lefoglalt tárgyak között szerepelnek még különböző - a magyar állam létezését tagadó - dokumentumok és a Szkíta Magyarország nevű szervezettel kapcsolatos iratok is.

Az NNI munkatársai találtak olyan okmányokat is, amiket a társaság állított ki a tagjainak. Ezek között voltak személyazonosító igazolványok, forgalmi engedélyek, de még diplomáciai mentességet igazoló papírok is.

Amellett, hogy a rendőrök lefoglalták a szervezet tagjainak informatikai eszközeit, a három őrizetbe vett férfi letartóztatását kezdeményezte az NNI a Zala Vármegyei Főügyészségen - olvasható a police.hu-n.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön