Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Január 01. 09:00, vasárnap | Életmód

7 tipp másnaposságra

7 tipp másnaposságra

Az év végén nagyon sokak isznak alkoholt, ilyenkor még azok is hajlamosak a pohár fenekére nézni, akik egyébként nem sűrűn fogyasztanak alkoholt.

Nem mindenki lesz persze másnapos, de a többséget szörnyű tünetek gyötrik. Összeszedtünk pár módszert, ami esetleg enyhítheti a macskajajt.

1. Aludj eleget!

Az elegendő alvás az italfogyasztást megelőzően és persze azt követően is fontos. Ha tehát másnap reggel korán kell kelned a következő vendégség miatt, akkor nem célszerű előző este a pohár fenekére nézni. Ha már megtörtént a baj, akkor igyekezz minél hamarabb ágyba kerülni, és persze készíts be magad mellé legalább másfél liter ásványvizet. Az alkohol rányomja a bélyegét az alvás minőségére, így nem csak gyakran felébredhetsz majd, hanem rémálmok is kísérhetik éjszakádat. Mielőtt ágyba bújsz, igyál minél több folyadékot, de vannak, akik például a frissen facsart citromlére esküsznek annak magas C-vitamintartalma miatt. Ha teheted, aludj sokat, és így mire felébredsz, jó eséllyel már feldolgozta szervezeted az elfogyasztott alkoholmennyiséget.

2. Folyadék mindenekfelett

A legjobb tanács, amit a másnapossággal kapcsolatban kaphatsz, az nem más, mint a bőséges folyadékfogyasztás. Ha gyomorpanaszaid is vannak, akkor legyél óvatos, de minél hamarabb pótolod az elvesztett folyadékot, annál hamarabb számíthatsz az állapotod javulására. Az alkohol vízhajtó hatással rendelkezik, és az elfogyasztott mennyiségnél sokkal több folyadékot hajt ki a szervezetből. Egy feles pálinka például másfél deciliter folyadéktól szabadít meg. Tudtad, hogy az emberi test körülbelül hetven százalékát víz alkotja? Így már nem is olyan furcsa, hogy kiszáradva szédülsz, fáj a fejed és tulajdonképpen nincsen erőd semmihez, igaz?

A víz a legjobb választás, de ha bírja a gyomrod, akkor vitaminos pezsgőtablettát is fogyaszthatsz. Vannak, akik a citromos teára esküsznek, mások a kovászos uborka levétől lesznek azonnal jobban. A szénsavas üdítők helyett válaszd inkább a tiszta vizet, de egy meleg leves is csodákat tehet. Ha már jobban vagy, akkor is nagyon fontos, hogy igyál bőségesen. A húsz testsúly kilogrammonként ajánlott egy liter alapnak számít, de ezúttal a mennyiségen túl az ásványi anyagok pótlására is figyelj.

3. Meleg levesektől a tejfölös fogásokig

Amint jobban érzed magad, jöhetnek a tápláló fogások. Egy gazdag rántottával vagy töltött káposztával biztosan nem lőhetsz mellé, de másnaposan valószínűleg a folyékony fogásokat jobban kívánod majd kezdetnek. Nem árt, ha van a hűtőben egy edény leves, amit csak fel kell melegítened és máris szürcsölheted is az életed adó nedűt. A húsleves örök favoritnak számít, de a korhelyleves is hatékony gyógyír a másnapos gyomor számára. Ha elrugaszkodnál az egészséges megoldásoktól, akkor a sóval és ízfokozóval teli zacskós levesek kínálhatnak gyors és bevált módszerként segítséget. A tejfölös, savanyú káposztás ételek szintén kitűnő választásnak bizonyulnak, és így a töltött káposzta, vagy a rakott káposzta is csodaszer lehet a macskajaj idején.

4. Fájdalomcsillapító gyors tűzoltásként

Az agy kilencven százalékát víz alkotja, így nyilvánvaló, hogy a kiszáradást itt érezzük meg a leggyorsabban. A kínzó fejfájás ellen gyors segély lehet a fájdalomcsillapító, ami sokat dobhat közérzeteden, ha nem tudtad kialudni magad. A nap folyamán is szükség lehet egy-egy szemre, de ha eleget iszol, akkor szervezeted természetes úton oldja meg a fejfájás és a szédülés csillapítását. Az ünnepek idején tehát akkor is legyen otthon fájdalomcsillapítód, ha nem megfázásra, menstruációra vagy influenzára szeretnél felkészülni.

5. Turbózd fel szervezeted!

Az alkohol vízhajtó hatása együtt jár azzal, hogy a vízben oldódó vitaminok is távoznak a szervezetből. A test az méreganyagok eltávolításához szintén sok mikrotápanyagot használ fel, tehát egy átmulatott éjszaka után úgy érezheted magad, mint akin átment egy úthenger és teljesen le van gyengülve. Fontos tehát, hogy minél gyorsabban felturbózd immunrendszered, ehhez pedig akár étrend-kiegészítőket is bevethetsz. A gyümölcssaláták, a turmixok szintén remek választásnak bizonyulnak, és idővel erőre kaphatsz tőlük.

6. Kutyaharapást szőrivel?

Vannak, akik arra esküsznek, hogy a másnaposság legjobb ellenszere még egy pohár ital. Ugyan tény, hogy a macskajaj akkor jelentkezik gőzerővel, amikor a vér alkoholszintje ismét nulla lesz, és ilyenkor egy sör tényleg segíthet. Tegyük azonban fel a kérdést magunknak, hogy másnapos gyomorral ki vágyik még egy italra? Érdemes inkább új erőre kapni, ehhez pedig a nagymennyiségű folyadék és a tápláló ételek bizonyulnak a legjobb választásnak.

7. Éhgyomorra alkoholt? Felejtsd el!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. Ha az ünnepek idején tudod, hogy fogsz alkoholt fogyasztani, akkor azt sose éhgyomorra tedd. Nem csak sokszoros hatással bír így bármilyen alkoholos ital, hanem a másnaposság is garantáltan kínzóbb lesz.

A kulináris élvezetek szerves része az alkoholos italok fogyasztása, ám a mértékletességre alkalomtól függetlenül érdemes figyelni. Ami fiatalon még bolondságnak számít, az felnőtt fejjel már inkább kellemetlen. Kerüld el a kínos szituációkat a céges rendezvényeket és a családi asztalnál, és maradj meg a mértékletes alkoholfogyasztás mellett, amiért szervezeted is hálás lesz.

Forrás: Internet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.