Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2013. Szeptember 17. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI/Fotó: ars-sacra.hu

Egy hét a szakrális művészetek jegyében Kaposváron

Egy hét a szakrális művészetek jegyében Kaposváron

A kezdeményező kaposvári Szent Imre Egyházközség és több egyházi, valamint világi intézmény önkéntesei koncertekkel, kiállításokkal, film- és könyvbemutatóval várják az érdeklődőket vasárnapig.

A somogyi megyeszékhely egyhetes programsorozattal csatlakozott a Szakrális Művészetek Hete országos rendezvénysorozathoz. A kezdeményező kaposvári Szent Imre Egyházközség és több egyházi, valamint világi intézmény önkéntesei koncertekkel, kiállításokkal, film- és könyvbemutatóval várják az érdeklődőket vasárnapig.

A rendezvénysorozat célja közelebb hozni az egyházat azokhoz is, akiktől távol áll.
"A művészet hitem szerint olyan szellemiség, amely túlmutat a testi létezésen, a mindennapok rögvalóságán. Olyan kapocs Isten és ember között, amely közelebb visz a valódi létünkhöz, ahhoz, akik valójában vagyunk, akik tudva vagy nem, de lenni akarunk" - fogalmazott Szita Károly, Kaposvár polgármestere a programsorozatban résztvevő Takáts Gyula Megyei Könyvtárban hétfőn tartott megnyitón.
A városvezető szerint a kérdést, hogy mit is jelent a szakrális művészet, az teszi időszerűvé, hogy "ma gyakran azt is művészetként próbálják elénk tárni, amely nem közelíteni, hanem távolítani igyekszik bennünket Istentől".
"Ma gyakran éljük meg korábban támadhatatlannak vélt értékek megkérdőjeleződését, és tapasztaljuk a szétesést is, hogy az elbizonytalanodás, a relativizálás nem a rend, hanem a káosz felé vezet" - mondta a polgármester, aki szerint a mostani rendezvénysorozat eseményeit lelki gyakorlatnak is fel lehet fogni.
A kaposvári szakrális művészeti napok keretében kiállítás nyílik Kling József szobrászművész alkotásaiból, Fábry Kornél plébános fotóiból, bemutatják Merkl Hilda, Magyar Balázs és Varga László A pap és a nő című kötetét, levetítik Varga Ágota A tartótiszt című filmjét, Bérczes László, a Csiky Gergely Színház művészeti vezetője egy filmvetítéssel egybekötött előadással emlékezik meg Cseh Tamásról, a négy éve elhunyt énekes-dalszerzőről.
A programokról az szmh.hu internetes oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára