Hírek
2011. Szeptember 06. 07:25, kedd |
Életmód
Forrás: OrientPress
Egyre hosszabb az allergiaszezon

Azok, akik allergiában szenvednek, és elsősorban a parlagfű pollenjére érzékenyek, évről évre megtapasztalják a kellemetlen tüneteket - ráadásul úgy tűnik, hogy egyre hosszabb ideig.
A szakértők szerint a hosszabb allergiaszezonért az emelkedő átlaghőmérséklet és a növekvő szén-dioxid koncentráció a felelős.
Az orvosok szerint az allergiaszezonnak augusztus közepétől szeptemberig kellene tartania, a világ több részén azonban a betegek egyre korábban kezdik tapasztalni a tüsszögést, a szemviszketést és az orrváladékozást - ezek pedig egyértelműen az allergia jelei. Ráadásul a tünetek akár októberig is kitarthatnak - írja a HealthDay.
A fő bűnös természetesen a sokat emlegetett parlagfű, amelynek pollenje Európában és Amerikában is milliókat kínoz. Egyetlen növény 1 milliárd pollent képes termelni egy szezon alatt - a növekvő hőmérséklet és szén-dioxid szint következtében azonban a virágzás akár hónapokkal is hosszabb lehet a normálisnál.
A tüneteket teljes mértékben elkerülni nem lehet, a gyógyszerek csak elnyomják és csökkentik őket. Ha azonban az allergiások figyelik a pollenjelentéseket, és nem mennek a természetbe olyankor, amikor kiemelten magas a pollenkoncentráció, kevesebb szenvedéssel is megúszhatják a kitolódott szezont.
OrientPress Hírügynökség
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód
Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak
2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód
Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája
2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód
Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből