Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2023. Május 20. 07:12, szombat | Külföld
Forrás: mti

Félbeszakadtak az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerüléséről szóló politikai tárgyalások

Félbeszakadtak az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerüléséről szóló politikai tárgyalások

Félbeszakadtak a tárgyalások a republikánus kongresszusi vezetők és a Fehér Ház között az amerikai államadósság-korlátról és az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerüléséről pénteken.

Kevin McCarthy, a kongresszus alsóházának republikánus elnöke kijelentette, hogy ideje "szüneteltetni" az egyeztetéseket, a Fehér Ház szerint pedig "valós nézetkülönbségek" nehezítik a további tárgyalásokat.

A republikánus politikus szerint a patthelyzetet könnyű lenne megoldani, ha Joe Biden demokrata párti elnök munkatársai beleegyeznének néhány olyan költségvetési kiadási tétel csökkentésébe, amelyet a republikánus fél kér. A Fehér Ház egy tisztségviselője úgy fogalmazott, hogy a költségvetési kérdések körül olyan nézetkülönbségek alakultak ki, amelyek miatt nehezek lesznek a további egyeztetések.

A tárgyalások tétje, hogy az Egyesült Államok júniusban képes lesz-e törleszteni államadósságának lejáró részét. Ezt csak akkor tudja megtenni, ha a törvényhozás elfogadja az államadósság-korlát emelését, ugyanis a jelenlegi 31 ezer milliárd dollárral már elérte a felső plafont.

A republikánusok vezette képviselőház április végén már elfogadott ugyan egy törvényt az adósságplafon 1500 milliárd dolláros emeléséről, de az olyan költségvetési kiadáscsökkentést ír elő, amelyet a demokrata törvényhozók és a demokrata elnök sem fogad el. Joe Biden közölte, hogy mindenképpen megvétózza a jogszabályt, ha az elé kerül.

Az adósságplafonról szóló egyeztetések folytatására egyelőre nem tűztek ki újabb tárgyalási fordulót.

A Fehér Ház szóvivője mindössze annyit közölt, hogy a történtekről tájékoztatják a Japánban, a G7-csoport csúcstalálkozóján tartózkodó elnököt. Joe Biden a hét közepén az államadósságról szóló egyeztetések miatt, amelyek két fordulóján személyesen is részt vett, lerövidítette ázsiai és ausztráliai körútját.

Közben egyes demokrata törvényhozók azzal a javaslattal fordultak a Fehér Házhoz, hogy Joe Biden alkalmazza az amerikai alkotmány 14-es kiegészítését, amely elvben lehetőséget ad az elnöknek saját jogkörben megemelni az államadósságot. Joe Biden egy ilyen lépést eddig kizárt. A republikánusok szerint jelen helyzetben ennek alkalmazása alkotmányellenes lenne, és az ellen bírósághoz fordulnának.

Az államadósságról szóló tárgyalások megakadásának hírére a pénteken a nap elején pozitív tartományban mozgó tőzsdeindexek csökkenni kezdtek és a New York-i tőzsde minden irányadó mutatója enyhe mínuszban fejezte be a hetet.

Címkék: államadósság, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.