Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. Július 18. 19:03, csütörtök | Helyi
Forrás: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hazatértek Horvátországból a somogyi tűzoltók

Hazatértek Horvátországból a somogyi tűzoltók

Hasznos tapasztalatokkal tértek haza július 17-én a magyar katasztrófavédelmi szakértők Horvátországból.

Múlt vasárnap óta tíz napig tartózkodtak Somogy megyei tűzoltók a horvátországi Splitben, az Európai Bizottság szakértőcsere-programjának keretében. Óh András tűzoltó hadnagy és Komoróczki Gábor tűzoltó törzsőrmester fő feladata a horvátországi szolgálat idején a térségben nyaraló magyar turisták segítése és tájékoztatása volt. Ennek érdekében rendszeresen járőröztek a turisták által kedvelt helyszíneken, ahol több alkalommal is találkoztak magyarokkal. A horvát katasztrófavédelmi szakemberek segítségével összegyűjtötték a Splitbe induló magyar turisták számára hasznos információkat, amelyeket korábban már közzétett a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos weblapján is.

Ezen felül a magyar tűzoltók – a horvát kollégák által szervezett szakmai programok alkalmával – megismerkedtek a helyi hivatásos- és a Split környéki önkéntes tűzoltóságok vezetőivel és a készenlétben tartott szakfelszerelésekkel. A hadnagy és a törzsőrmester megtekintette azt a kis, mindössze egy beavatkozó szerrel ellátott tűzoltóságot is, amely az autópálya mellett áll és az egység feladata, hogy elsődlegesen beavatkozzon a sztrádán történő baleseteknél. Lehetőségük nyílt közvetlen közelről megszemlélni a beavatkozó szer málházását és a szertár többi felszerelését is. A magyar szakembereknek bepillantást engedtek a tűzoltósággal azonos helyen lévő autópálya-felügyelet munkájába is. Itt kamerákon keresztül folyamatosan figyelik a sztráda egyes részeit, innen intézkednek a sebességkorlátozások bevezetéséről, de a felvételek alkalmasak az autópályán történt rendellenességek feltárására is.

A szakmai programok során úgy tapasztalták a magyar tűzoltók, hogy rendkívüli jelentőséggel bír az erdő- és vegetációtüzek megelőzése, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a nagy kiterjedésű szabadtéri tüzek kezelésére is a szomszédos országban. Hasznos tapasztalat volt a magyar szakemberek számára látni azt, hogy a horvát hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját milyen nagymértékben segítik az önkéntes tűzoltóságok, akik maguk is fejlett felszerelésekkel tudnak beavatkozni a káresetek során.

(Szöveg és kép: SMKI)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon