Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 10. 13:10, vasárnap | PR

Karrierlehetőség a dunántúli régiókban – állás Kaposvár környékén

Karrierlehetőség a dunántúli régiókban – állás Kaposvár környékén

A hazai gazdasági összevetésekben a Dunántúl és az ott található régiók jellemzően az élen végeznek.

Ez természetesen a valóságnak is abszolút megfelel, hiszen az elérhető munkalehetőségek mellett az általános életszínvonal is kiemelkedő. Ebben a nagy egészben pedig minden város megtalálja a saját helyét.

Otthon az élvonalban

Habár hazánk sem a területét, sem a lakosságszámát tekintve nem tartozik Európa élvonalába, a határainkon belül mégis kifejezetten eltérő lehetőségekkel rendelkező térségeket találhatunk. Míg a Dunától keletre eső régiók jelentősebb része az elmúlt évtizedekben jellemzően néminemű lemaradást mutatott, addig a jól ismert folyótól nyugatabbra fekvő területek abszolút virágzó körülményekkel büszkélkedhettek. A különbségtétel egyik fő szempontja pedig nem más, mint a gazdaság és a hozzá kötődő munkalehetőségek.

Bár a különbségek szerencsére egyre kevésbé jelentősek, azt a mai napig is bátran kijelenthetjük, hogy a Dunántúl továbbra is remek munkaerőpiaci lehetőségeket tartogat. Erre rásegítenek természeti adottságai is, hiszen méltán híres bortermelő vidékei mellett itt található a magyarországi turizmus bástyája, a Balaton is. A part mentén lévő települések értelemszerűen leginkább erre az adottságra építik gazdaságukat, ám ezen túl is van élet.

A tótól távolabb eső kisebb-nagyobb városok kénytelen ugyanis más szektorokban eredményeket felmutatni, melyet az esetek túlnyomó részében sikeresen meg is tesznek. Így tehát habár Somogy északi része a balatoni turizmus egyik fellegvára, a vármegye székhelye más szektorokban ékeskedik. E tendencia mentén nem csoda, hogy jó pár állás Kaposvár ipari szektorához köthető, hiszen itt jellemzően ez az a terület, amely képes hozzájárulni a gazdasági sikerekhez és az életszínvonal emeléséhez.

Egységben az erő

Bár a balatoni turizmus a Dunántúl egy igen jelentős szeletére nyomja rá a bélyegét, mindenképpen üdvös tendencia, hogy a gazdaság más területei is virágzónak bizonyulnak. Ennek persze közvetett módon a turizmushoz is köze lehet, hiszen egy ilyen jól ismert vidék a külföldi befektetők számára is komoly vonzerőt jelenthet. Ám természetesen nem minden esetben érdemes a beáramló tőkére támaszkodni, hiszen mindig biztosabb a saját jogon történő érvényesülés. Épp ezért sok állás Kaposvár hazai kézben lévő vállalatánál is elérhető.

Bár a paletta meglehetősen színes, a város elsősorban élelmiszeriparáról volt híres és éppen ehhez kötődik az egyik legfontosabb fegyverténye. Itt működik ugyanis hazánk utolsó cukorgyára, mely ennek köszönhetően kiemelkedő jelentőséggel bír. Nem különös tehát, hogy számos állás Kaposvár ilyen és ehhez hasonló üzemeiben létesül. Emellett persze más fontos ipari szereplőket is találunk a palettán, akik szintén jelentős munkáltatónak számítanak a környéken.

A Dunántúl egyik nagy erőssége, hogy az itt tapasztalható tendenciák és elérhető lehetőségek lényegében a teljes országrészre ráhúzhatók valamilyen formában. Ha például vetünk egy pillantást az állások körmendi Profession kínálatára, jól látható, hogy több, mint 200 km-re nyugatra is számos opció áll az álláskeresők rendelkezésére. E régiók egyik nagy előnye tehát, hogy ilyen erős gazdasági szereplőként is képesek egymás mellett, egymást segítve létezni, támogatva ezzel a helyi lakosság életét is.



Lehetőségek mindenki számára

Az ipari szektorban tevékenykedő munkáltatók egyik nagy előnye, hogy kifejezetten nagy létszámú munkaerőt képesek alkalmazni. Emellett a folyamatok összetettségéből adódóan ezek a munkalehetőségek kifejezetten széles társadalmi réteg számára kínálnak remek opciót. Ennek megfelelően számos állás Kaposvár ilyen munkáltatóinál létesül a mai napig is. Ezek a körülmények pedig természetesen az országrész más területeire is ráhúzhatók. Így például – hogy egy már említett példánál maradjunk – sok állás Körmend ilyen profilú vállalatainál érhető el.

Persze azt sem állíthatjuk, hogy más területeken ne mutatkozna szintén számos lehetőség azok számára, akik ezen a vidéken keresnek munkát. A turizmus vagy épp az oktatás ugyanis például szintén jelentős szerepet vállal Kaposvár gazdaságában. A város és a környék látnivalói sok turistát vonzanak, az itt működő egyetem pedig szintén jelentős munkáltatónak számít. Tehát sok állás Kaposvár iparon kívül tevékenykedő vállalatainál érhető el.

A Dunántúl egészére jellemző tendenciák tehát kicsiben, egy-egy város esetében is jól megfigyelhetőek, az összkép pedig mindenképpen pozitív. Számos munkahely és karrierlehetőség, sokszínű opciók és vonzó életkörülmények jellemzik ezeket a területeket. Így tehát akár egy állás Kaposvár, vagy épp egy állás Körmend városában felmerül, mint lehetőség, lényegében biztosak lehetünk benne, hogy hasonló kilátásokra számíthatunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről