Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Május 16. 12:37, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Megszépülve várja a látogatókat a szennai skanzen a pünkösdi hétvégén

Megszépülve várja a látogatókat a szennai skanzen a pünkösdi hétvégén

Megszépülve és a helyi Lázi Dombi Kulturális Egyesülettel közösen szervezett, néphagyományokat megelevenítő programok sokaságával várja a látogatókat a szennai skanzen a pünkösdi hétvégén.

A Kaposvárhoz közeli településre érkezők házaknál frissen sült pünkösdi kalácsot kóstolhatnak, ügyességi vetélkedőn vehetnek részt, melynek végén pünkösdi királyt és királynét választanak, de bábszínházi előadás és élőzenés táncház is szerepel a programok között.

A Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményben gőzerővel folynak a felújítási munkálatok, hogy korszerű, minden igényt kielégítő infrastruktúrával fogadják vendégeket. A karbantartási munkálatokban - az Európai Unió finanszírozta Leonardo Mobility Project program keretében - észt diákok is részt vesznek abban, hogy a pünkösdi ünnepeken rendezett porták fogadják a látogatókat.

A Szentendrei Skanzenhez való csatolással a szennai skanzen egy nemzeti gyűjtemény része lett, amely számos lehetőséget jelent. A gyűjtemény a 2014-es megyei fejlesztési koncepcióban is helyet kapott, hogy a kor kihívásainak eleget téve látogatóbarát komplexummá váljon - olvasható a közleményben.

Az ökomúzeumi stratégia keretében elkezdődött a konyhakertek és a permakultúrás (ökológiai szemléletű) gazdálkodás helyszínének kialakítása, felújították a fogadóépület elektromos hálózatát, új irodákat és múzeumpedagógiai foglalkoztató tereket alakítottak ki, megújultak a mosdók és egy szatócsbolt is várja a látogatókat, akik egy megújult arculatú éves programfüzetet kezükbe véve tájékozódhatnak a múzeum mindennapjairól.

A szennai skanzen számos közoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást, köztük a Pécsi Tudományegyetem Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszékével, valamint a Corvinus Egyetemmel, a leendő kertészmérnökök, tájépítészek számára kiemelt szakmai helyszínt biztosítva a magyarországi és Erasmus-ösztöndíjas hallgatóknak. A skanzen e mellett - múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásainak köszönhetően - az általános iskolák tanulói számára is bőséges tudást ad, amely szervesen illeszkedik a hon- és népismeret, az alap- és készségtantárgyakhoz.

Címkék: pünkösd, Skanzen, Szenna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: