Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Január 27. 09:10, hétfő | Helyi
Forrás: MTI, fotó:hirmagazin.sulinet.hu

Somogyban több mint hatszáz EU-s projektötlet érkezett eddig a megyei önkormányzathoz

Somogyban több mint hatszáz EU-s projektötlet érkezett eddig a megyei önkormányzathoz

Másfél hónappal a határidő lejárta előtt több mint hatszáz európai uniós forrást igénylő projektötlet érkezett a megyéhez - jelentette be a somogyi közgyűlés elnöke szerdán Kaposváron

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) a megyeházán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ezzel az aktivitással Somogy a két évvel ezelőtti fásultság után "az ország tetejére ugrott", a megyék sorában az első öt közé került. A közgyűlés által elfogadott, a helyi adottságokra épülő fejlesztési koncepcióhoz beérkezett projektötletek közül a legtöbb turisztikai jellegű fejlesztés, de sok javaslat érkezett a helyi értékek megőrzésére, a szolgáltatás, az infrastruktúra fejlesztésére is.
Jelezte: a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban Somogy megye 45 milliárd forint felhasználásáról dönthet. A megvalósításra alkalmasnak ítélt projektötletek azonban akkor sem vesznek el, ha nem férnek bele ebbe a keretbe, lesznek ágazati programok, amelyekhez kapcsolódhatnak.
A közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a megye fejlesztési koncepcióját a helyi adottságok figyelembe vételével, a helyi értékekhez igazítva készítették el, és ezt tükrözik a benyújtott projektötletek is. Példaként említette a Sió-csatorna fejlesztési programját, a fenntartható természeti erőforrásokra alapozott Fekete István mintaprogramot, egy napelempark létesítésére, egy élelmiszer-előállításra benyújtott javaslatot, továbbá olyan programcsomagokat, amelyek üvegházas zöldségtermesztésre, gyümölcs- és fűszernövények termelésére helyi hőközpontok létrehozását célozzák meg.
"Országosan is egyedülálló siker", hogy ilyen sok javaslat érkezett - mondta Gelencsér Attila, ami szerinte annak köszönhető, hogy két éve megyejárásba kezdtek, meghallgatták a helyiek véleményét, ötleteit. A somogyiak megértették, hogy saját kezükben van a jövőjük, megértették, hogy az európai pénz elosztása az előkészítésnél dől el, ezért már a tervezés folyamatában aktív szerepet kell vállalniuk - fogalmazott a politikus, aki célként jelölte meg, hogy Somogy megye 300 milliárd forint uniós forrást hívjon le az idén kezdődött uniós költségvetési ciklusban. Ez egy lakosra vetítve egymillió forint, az elmúlt hét évben lehívott 680 ezer forinttal szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben